fbpx

Elbilskola – 7 Tips för bäst räckvidd i vinter.

Maxa räckvidden under vinterkylan | Elbil och laddhybrid | BMW.

7 TIPS FÖR BÄST RÄCKVIDD I VINTER.

Det är ingen hemlighet, Sverige är kyligt under stora delar av året och under några månader kan det vara låga minusgrader och snötäckt på vägarna. Hur fungerar då din elbil eller laddhybrid när vinterkylan sveper in? Vi har samlat några tips som är bra att tänka på.

1. Parkera inomhus – om möjligt.
Har du möjlighet att parkera bilen inomhus? Med ett uppvärmt batteri kan du maximera körlängden på bilen allra bäst. Startar du elbilen eller laddhybriden när det är kallt går mycket el till att bara värma upp batteriet.

2. Ladda klart tätt inpå avfärd.
Se till att batteriet är laddat och klart precis innan du ska åka, då är batteriet varmt vilket inte påverkar körsträckan lika mycket. Extra viktigt förstås om bilen står utomhus.

3. Värm bilen när den laddar.
Ange avresetid så är bilen varm och skön när du startar din nästa resa.

I BMW, MINI och Toyotas app kan du till exempel både schemalägga laddningen och sätta på värmen i bilen, ditt bästa verktyg under vinterkylan.

4. Sänk temperaturen något i bilen

Det drar mycket energi om du sätter på kupévärmaren på full effekt så fort du sätter dig i bilen. Vårt tips är att trycka in knappen på Auto-läget och sänka temperaturen någon grad.

5. Ladda hellre ofta än sällan.
Oavsett om du ska iväg och handla eller springa in och köpa det där soffbordet du spanat in ett tag, så är det smart att kolla om det finns laddmöjligheter.  Att ladda ofta gör att batteriet håller en jämn och bra temperatur vilket är gynnsamt för räckvidden.

Och kommer du ihåg punkt tre? Sätt på värmen under tiden du laddar, så väntar en varm bil när du har gjort dina ärenden.

6. Acceleration, däcktryck och rullmotstånd.
Att se till att elbilen eller laddhybriden är tipp topp inför vinterkylan är bra för både säkerheten och räckvidden, de små sakerna innan och under körning kan göra stor skillnad.

Tänk på att

  • Kraftig acceleration ökar elförbrukningen. Kör jämnt och planerat, då blir du både en säkrare förare och skonar batteriet från påfrestningar
  • Snö ger högre rullmotstånd och vinterdäck rullar sämre än sommardäck, vilket påverkar batteriräckvidden
  • Ha koll på däcktrycket. Dåligt däcktryck ökar både motståndet och energiförbrukningen.

7. Låt bilen göra jobbet.
Vi avslutar med ett allmänt tips som gäller året runt. Kör du laddhybrid från BMW, MINI och Toyota är ett tips att lägga in resmålet i navigationen och låta bilens hybridläge styra när du ska köra på el. Bilen optimerar körmönstret och maximerar körningen på el när den är som mest effektiv.

Förutom tipsen i artikeln så kan Lindholms Bil berätta mer om räckvidden för olika bilmodeller, hur man installerar en laddstolpe hemma och vad man ska tänka på när man kör elbil med drag.

Fyll i telefonnummer om du undrar över något mer gällande elektrifierat bilägande, så skickar vi ett SMS och bokar en tid för fler tips och råd.

källa: https://www.bmw.se/sv/avdelning/erbjudanden-varum%C3%A4rken/elbilar-plugin-hybrider/e-academy/livet-med-laddbar-bil/maxa-rackvidd-vinterkyla.html?tl=eml-edp-mn11-brnd-mn-.-nsle-rangewin-2020-11-26-.